Araştırma

Akademik ve Çalışma Hayatını Destekleyen Ekosistem 
 

Akademik ve Çalışma Hayatını Destekleyen Ekosistem

İTÜ; lisans aşamasında uluslararası standartlarda İngilizce eğitimi ve akademik başarısı, araştırma ve uygulama laboratuvarları ile sağladığı eğitimi; İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi, iş dünyası ile etkin bağlantıları ve ileri teknolojiyle sektörleri buluşturup Türkiye’de girişimcilik kültürünü geliştiren İTÜ ARI Teknokent ile öğrencilere akademik ve çalışma hayatlarında öne çıkmaları için gereken ortamı sağlıyor. Böylece program sadece yapay zeka ve veri bilimi konusunda temel mühendislik uygulamalarının değil, yeni yapay zeka ve veri bilimi algoritmalarının da geliştirileceği güçlü bir ekosistem oluşturuyor.

Bu nedenle programa girecek 40 öğrenci, Türkiye’nin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisleri olarak Türkiye ekonomisinin ve sektörlerinin şekillenmesine liderlik edecek.

Araştırma Alanları

Veri Mühendisliği istatistik, matematik, programlama ve Yapay Zeka gibi alanlardan yararlanır; veri özütleme, işleme, görselleştirme ve veri bakımı yöntemlerini kullanarak sektörlere performans analizi, performans artırma önerileri, ürün geliştirme ve pazarlama önerileri gibi hizmetler sunar. Yapay Zeka ise, insanların öğrenme, akıl yürütme ve karar verme biçimlerinden ilham alan hesaplama teknolojilerinin geliştirilmesine ve uygulanmasına yöneliktir. Bu iki disiplinin bir araya gelmesiyle ulaşım, eğlence, ev ve hizmet robotları, eğitim, güvenlik, finans, ticaret ve sağlık gibi alanlardan toplanan veriler analiz edilir. Bu veriler kullanılarak günlük yaşamlarımıza giren yapay zeka sistemleri geliştirilir. Dünyada üretilen dijital veri miktarının son iki-üç yılda hızla arttığı göz önüne alındığında, bu veriler arasındaki haberleşme, veriye dayalı derin öğrenmenin önemi daha da net olacaktır.