HAKKIMIZDA

2020-2021 eğitim yılında ilk öğrencilerini kabul eden İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği, Türkiye’nin yapay zeka ile veri bilimini birleştiren ilk bölümüdür.

Misyon

Milli teknoloji üretiminde Yapay Zeka devrimine liderlik edip geleceği şekillendirecek bilim insanları ve iş insanları yetiştirmek.

Vizyon

Yapay zeka ve veri bilimi konusunda yalnızca temel mühendislik uygulamalarının değil, yeni yapay zeka ve veri bilimi algoritmalarının da geliştirileceği güçlü bir ekosistem oluşturarak eğitim, araştırma ve teknolojide lider bir bölüm olmak.

Değerler

  • İnovasyon odaklı eğitim ve öğretim
  • Topluma fayda sağlayan disiplinler arası araştırma
  • Akademik çıktılar ve Ar-Ge çalışmalarıyla milli teknolojiye katkı
  • Uluslararası arenada etkin temsil
  • Türkiye’nin yapay zeka teknolojileriyle entegrasyonunda liderlik

Neden Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği?

Ekonomi, endüstri ve bilimin geleceğini veri ve yapay zeka yapılandırıyor. Yapay Zeka Devrimi teknoloji, ekonomi ve toplum alanlarında köklü değişimlere sebep oluyor. Bir diğer yandan veri sağlıktan finansa, otomotivden eğlenceye kadar pek çok sektörü birbirine bağlayan ve bu sektörlerin verimli büyümesini sağlayan temel unsur. Veri sadece yeni ekonomilerin evrilmesinde değil, Yapay Zekanın geliştirilmesinde de yapı taşı işlevi görüyor.

Geleceği şekillendirmesi beklenen bu devrime Türkiye’de liderlik edecek bilim insanları ve iş insanları yetiştirmek amacıyla üniversitemizin Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü kuruldu.
 

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Hangi Disiplinlerden Beslenir?

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bilimsel alanı özellikle Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimi, Matematik ve İstatistik temel mühendislik ve bilim dallarına dayanmaktadır. Örneğin, yapay zeka bilimi disiplinler arası uygulama alanları Sağlık ve Tıp, Hesaplamalı Biyoloji ve Biyoinformatik, Hesaplamalı Kimya ve Fizik, İşletme, Endüstri, Enerji, Elektrik-Elektronik, Kontrol ve Otomasyon, Makina, İmalat, Uçak-Uzay, Atmosfer ve Yer Bilimleri gibi geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.

Hangi Alanlarda Çalışmalarımız Var?

Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi mensuplarımız yapay zeka ile bağlantılı olarak bilgisayar ağları, bilgisayarla görü, deprem tahmini, doğa-esinli hesaplama, doğal dil işleme, makine öğrenmesi, paralel ve dağıtık bilgi işleme, veri madenciliği, yapay zeka ve robotik, tarımsal izleme ve bilgi sistemleri, biyoinformatik, yazılım modellemesi ve analizi alanlarında eğitim ve araştırmalar yapmaktadır.

Basından Haberler

Yönetim

Prof. Dr. Hatice Köse

Bölüm Başkanı

Doç. Dr. A. Cüneyd Tantuğ

Bölüm Başkan Yardımcısı

Dr. Öğr. Üyesi Faik Boray Tek

Bölüm Başkan Yardımcısı

Akademik İş Başvuruları